nov 142014
 

zwart-wit

Ik ben helemaal niet goed in discussiƫren. Ik kan eigenlijk ieder onderwerp van alle kanten bekijken en me dus in de argumenten voor en tegen vinden. Ik kan ook helemaal niet tegen discussies. Als ik ze hoor sluit ik me af, als ik ze zie zap ik weg. Ik wil geen discussie. Ik wil het leuk houden.

Ik vind moslims die andere moslims vertellen dat geweld tegen andere geloven niet past in de Islam helden en zeer te prijzen. En het is daarom dat ik als witte Nederlander vind dat ik iets moet zeggen over zwarte Piet.

Ik vind het onthutsend om te zien hoe de wij-zij denkbeelden tussen wit en gekleurd oplaaien in dit debat. Ik dacht dat we daar voorbij waren. Ik heb er geen enkele moeite mee als zwarte Piet een ander uiterlijk krijgt. Ik vind dat je als witte niet kunt weten hoe het voelt om voor zwarte Piet aangezien te worden. En ik vind dat je er meteen iets aan moet doen als je merkt dat iemand zich gekwetst voelt doordat zijn of haar huidskleur een onderscheidend ding is.

Zwarte vegen, andere kleuren, verzin iets. Als het maar voor iedereen duidelijk is dat een donkere huidskleur niets te maken heeft met Sinterklaas. Voor de kinderen hoef je het echt niet te laten, hun wereldbeeld verandert iedere dag. Tradities komen en gaan en deze traditie is verouderd en toe aan een verandering.

Het is dom van ‘ons’ dat we zo lang door zijn gegaan met knechten zwart maken en ons er door ‘hen’ op moesten laten wijzen dat er een heel nare kant zit aan ‘ons’ Sinterklaasfeest. En al hebben ‘we’ het zo niet bedoeld, nu ons de zwarte piet is toegespeeld, moeten we op de blaren zitten. Dat krijg je van dat gekruip door schoorstenen.

  •  november 14, 2014

Sorry, the comment form is closed at this time.